Zieleń tarasów ryżowych

5 lipiec 2011 (wtorek)

Longsheng (Chiny)

Ryż – pokarm życia, podstawa żywienia 1,3 mld Chińczyków. Uprawia się go niemal w całym kraju, najwięcej na południu. Chińska uprawa stanowi 35% światowej produkcji i jest największa na całym globie (kolejne są Indie). W opinii wielu badaczy, produkcja ryżu była znana już 10.000 lat p.n.e! Ma więc baaaardzo długą tradycję.

Do Longsheng słynącego ze znajdujących się tu tarasów ryżowych przyjeżdżamy autobusem z Guilin. Kilka dodatkowych kilometrów drogi samochodem, odwiedziny w kasie (Chińczycy potrafią zbić interes nawet na pokazywaniu pół uprawy) i docieramy do właściwej wioski skąd pieszo z mapą wyruszamy na zwiedzanie okolicy.

Wioska leży u podnóża gór usłanych zielonymi, ryżowymi tarasami ułożonymi w formie kaskad. Dno każdej z kaskad pokryte jest specjalnym błotem zawierającym glinę, co pozwala zatrzymać pożądaną ilość wody (ok. 15 cm) na każdej z nich. Ponadto kaskady ustawione są pod odpowiednim kątem, dzięki czemu część wody spływała na niższe partie nawadniając wszystkie poletka ryżu. Tak to działa. Co więcej, bardziej przedsiębiorcze jednostki wykorzystują tarasy także do hodowli ryb.

Uprawa ryżu nie jest silnie uzależniona od opadów, gdyż Chińczycy nauczyli się gospodarować wodą w taki sposób, aby pozwalała ona na efektywną uprawę.

Jak wygląda ryż zanim trafi na nasze stoły? Jak każde zboże. Ma postać zielonych kępek trawy zakończonych kłosem, w którym znajdują się znane nam wszystkim ziarenka.

Uprawa ryżu jest bardzo czachochłonna i wymaga dużej wytrwałości oraz skrupulatności. Zanim sadzonki trafią na pole, hodowane są przez ok. 40 dni w specjalnych warunkach. Następnie trafiają na poletka, gdzie sieje się je bez użycia żadnych urządzeń mechanicznych. Gdy przychodzi czas zbiorów, pola osusza się, a ryż ścina ręcznie lub wykorzystując sierp. Zbiory rozsypuje się na ziemi, aby wyschły od słońca. Na koniec przesiewa się je przez sita oddzielając ziarenka od plew, w czym pomaga wiatr. Proces ten powtarza się nawet do trzech razy w roku.

Do czego Chińczycy wykorzystują ryż (w różnych postaciach) poza jego typowym przeznaczeniem? Jako pasza dla zwierząt, do produkcji wina ryżowego, nawozów, papieru do malowania i pakowania prezentów. W przeszłości z jego kleistych odmian powstawała zaprawa murarska pod  mury obronne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *